Hae

perjantai 18. syyskuuta 2015

Inventaario

Mieleeni tuli listata kaikki meillä olevat, marsujen huoltoon tarkoitetut täydet, käyttämättömät pakkaukset, niiden hinta ja käyttöaika.

Pelletit

Pellettejä on 15 kg ja niiden hankintahinta oli 38,70. Postikulut ovat sikäli mukana, että niitä ei veloitettu ja sen vuoksi tilasinkin enemmän, että saan lähetyksen ilman postikuluja. Marsuilla menee pellettien syöntiin aikaa 1 vuosi ja 3 kuukautta (olettaen, että ne edelleen syövät niitä kilon kuukaudessa). Jos pellettejä sen sijaan Hugon kasvaessa kuluu 1,25 kg kuukaudessa, mikä oli tilanne Rudin eläessä, niin pelletit riittävät 1 vuoden ajaksi.

Multa

Multaa käytetään ohran kasvatukseen koko talven ajan ja sitä on 320 litraa. Tuon määrän hinta oli 21 euroa, kun hankinnat tehtiin useamman 40 litran säkin ostoina. Jos sitä olisi ostettu talviaikaan pieninä 10 - 30 litran pusseina, niin hinta olisi ollut kolmin- ellei nelinkertainen. Meillä kylvettiin viime talvena ohraa n. 28 kertaa 8 päivän välein ja käytettiin multaa alle 10 litraa kerta, joten jos tulevana talvena on sama tilanne, niin suurin osa mullasta tulee käytettyä ja jää ehkä vähän vielä kesäkukillekin.

Heinä

Olen pyrkinyt siihen, että kun heinää on kaksi pussia jäljellä, niin sitten ostetaan lisää kaksi pussia. Lisäksi meillä on yksi karkeampaa heinää sisältävä pussi, joka käytetään heinähäkkien pohjalla. Marsut syövät heinänsä heinähäkin päältä. Meillä on siis viisi 2 kg:n heinäpussia, eli 10 kiloa heinää, hinta 30 euroa. Koska marsut syövät/tallovat kuukaudessa neljä kiloa heinää, niin heiniä on 2 kuukaudeksi. Tuo karkeamman heinän pussukka riittää yksinään 3 kuukaudeksi ja siitä lisätään heinää aina häkin siivouksen yhteydessä heinähäkkeihin.

Purut

Meillä on 20 kg puruja, hinta 7.90. Se riittää 1 1/2 kuukaudeksi.

C-vitamiini

Meillä on yksi käyttämätön 90 gramman purkki C-rakeita, hinta 7 euroa. Se riittää 1 kuukaudeksi. Olen harkinnut myös 500 g purkin ostamista, mutta pelkään, että kahdella marsulla se väljähtyisi pitkäaikaisen käytön aikana.

Kaikki edellämainitut yhteenlaskettuna meillä on marsujen avaamattomia pakkauksia 104,60 euron arvosta. Se saattaa tuntua paljolta, mutta pelletit riittävät yli 1 vuodeksi ja multa 7 kuukaudeksi. Niiden yhteishinta tuosta summasta on 59,70. Kuukausitasolla pelletit maksavat 2,58 euroa ja multa 3 euroa. C-vitamiini ja purut ovat kuukausitasolla kohtuuhintaisia, mutta heiniin kuluu kuukaudessa eniten: 12 euroa + osa karkean heinän hinnasta 2 euroa (olettaen, että 6 euron heinäpussukka karkeata heinää riittää 3 kuukaudeksi). Heinän yhteishinta kuukausitasolla on siis 14 euroa, mutta siihen meillä satsataan, koska se on marsujen perusravintoa ja heinähäkistä purujen vaihdon yhteydessä poistetut heinät toimivat myös marsujen kätkeytymis- ja lepopaikkana.

Nämä edellämainitut olivat siis avaamattomia pakkauksia. Avattuina pakkauksina meillä on: pellettejä muutamaksi päiväksi, multaa 10 litraa, heinää muutamaksi päiväksi, yhteen purujen vaihtoon riittävä määrä puruja, c-vitamiinia pariksi päiväksi. Kuukauden kuluttua päästään siis taas heinän, purujen ja c-vitamiinin ostoon ja niihin kuluu yhteensä 26,90 euroa (heinä 12, purut 7,90, c-vitamiini 7 euroa). Ohraa aletaan kasvattaa ehkä noin kuukauden kuluttua, kun tuoreen heinän saanti loppuu - ja ensimmäiseen ohraviljelmään kuluu tuo vanha 10 litran multamäärä. Jännä nähdä, mitä Hugo tykkää ohranversoista, kun on tottunut tuoreen heinän ja voikukanlehtien syöntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti